top of page

MFL

Manuele Larynx Facilitatie (MLF) is ontwikkeld door Jacob Lieberman. Het is een massagetherapie die wordt gebruikt om een teveel aan spierspanning in de spieren in en rondom de larynx (strottenhoofd) te herkennen en te verminderen. Veel stem- en keelklachten gaan gepaard met te veel spanning in dat gebied. Vaak bestaat die spierspanning al zo lang, dat deze niet meer met oefeningen weggaat. MFL geeft dan vaak een ontspannend effect.

MFL wordt veel gebruikt bij globus klachten (brokgevoel in de keel), hypertonie (overmatige spierspanning) in hals-, nek-, en schouderspieren, maar ook bij langdurige keelpijn en slikklachten die medisch niet verklaarbaar zijn. 

Kinesiotaping

  

Kinesiotaping komt oorspronkelijk uit Azie. In de afgelopen 20 jaar is er in Nederland veel ervaring opgedaan met het gebruik van kinesiotaping. Eerst binnen de fysiotherapie, maar sinds een aantal jaar ook binnen de logopedie in de logopedische stem- en OMFT (Oro- Myo Functionele Therapie) behandeling.


Kinesiotaping wordt onder meer gebruikt bij het behandelen van keelklachten, stemklachten, gespannen spieren (rondom larynx, schouders en nek), pijnklachten, facialisparese (aangezichtsverlamming), problemen met slikken, kwijlen en openmondgedrag.

Binnen de logopedische behandeling wordt kinesiotaping nooit losstaand, maar altijd als onderdeel van de behandeling gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van huidkleurige Cure tape (een 140% elastische tape)

Lax Vox

   

LAX VOX betekent vrije stem. Het is een methode om de stembanden en het gebied daaromheen te ontspannen en te laten herstellen, zodat de stembanden beter sluiten. Het is een directe, makkelijk toepasbare en holistische methode. De gebruiker wordt zich meer bewust van de spieren die nodig zijn om een betere en meer ontspannen stemplooien (officiele benaming van de stembanden) te krijgen.

 

LaxVox wordt gebruikt bij de behandeling van stembandknobbeltjes, poliepen, stemplooiverlammingen, psychogene dysfonie, globusklachten (brokgevoel in de keel) en heesheidsklachten. LaxVox kan ook door zangers en beroepssprekers gebruikt worden voor de warming-up of cooling-down van de stem. 

Voor de LaxVox methode wordt een flexibele siliconen slang gebruikt van +- 32/35cm lang, met een doorsnede van 9-12mm.

Deze kan bij mij voor 4 euro aangeschaft worden.

bottom of page