top of page

Ademtherapie & ontspanningstherapie

Spanning, iedereen heeft er wel eens last van. Door drukte binnen het gezin, op het werk of in een relatie. Vaak is deze spanning van tijdelijke aard, maar als spanning blijft voortbestaan (gewoon geworden overspanning) kunnen daar allerlei klachten uit voortkomen. Klachten die na een tijd niet meer met spanning in verband gebracht worden. Bijvoorbeeld hyperventilatieklachten, hoofdpijn, stemklachten, opgejaagd gevoel, druk op de borst of in de keel, slikklachten, slecht slapen, nek- en rugklachten.

 

Methode van Dixhoorn

Adem en Ontspanningstherapie (AOT) volgens de Methode van Dixhoorn kan helpen om deze onnodige spanning te verlagen. Daardoor voelt u zich beter, neemt de belastbaarheid en stressbestendigheid toe, maar  leert u ook uw mentale en lichamelijke gespannenheid beter te herkennen. Daarnaast bevordert AOT een natuurlijke en ontspannen adembeweging en een totale ontspanning van het gehele lichaam. Ook bij stembehandelingen zet ik graag oefeningen uit deze methode in.

 

Dit gaan we doen


In vijf sessies van elk 45 minuten, wordt naar een oefenvorm gezocht die een duidelijke waarneembaar gevoel van ontspanning geeft. Dit doen we door middel van verschillende eenvoudige oefeningen die in principe door iedereen uitvoerbaar zijn. De oefeningen richten zich meestal niet op de adembeweging van de client, zodat ook mensen die al benauwd worden als ze aan ademen denken veel aan deze oefeningen kunnen hebben. Naast de oefeningen gebruik ik zachte manuele technieken (handgrepen), deze worden vaak als aangenaam en ontspannend ervaren.

Evaluatie

Na deze vijf sessies is vaak al duidelijk of de klachten verbeteren of niet. In een evaluatie bekijken we of de klachten te maken hadden met spanning die lang aanwezig is (gewoon geworden overspanning) of met andere redenen. Als de klachten niet reageren op de therapie kan aanvullend onderzoek via de huisarts nodig zijn. Gemiddeld zijn zes a zeven behandelingen voldoende.

 

Binnenkort start ik met een wekelijkse oefengroep, waarin mensen kennis kunnen maken met de vaardigheid van het ontspannen.  Kijk onder de Workshops

bottom of page